Ekonomi

Avustralya Merkez Bankası enflasyonun altını çizdi, faiz indirimi beklentilerini erteledi

Avustralya Merkez Bankası (RBA) enflasyonla mücadelenin devam ettiğini belirtirken, Başkan Michele Bullock Cuma günü yaptığı açıklamada, ülkenin hala %2-3 olan merkezi enflasyon hedefine ulaşmanın bir hayli uzağında olduğunu belirtti. Bullock, hizmet enflasyonunun önemli ölçüde düşmesi gerektiğini ve enflasyonun hedef aralığının orta noktasında istikrar kazanmasının önemli olduğunu vurguladı.

Bu yorumların ışığında UBS ve Capital Economics gibi finans kuruluşları, RBA’nın ilk faiz indiriminin zamanlamasına ilişkin beklentilerini değiştirdi. Daha önce piyasalar mayıs ayı başlarında faiz indirimi öngörüyordu ancak hafta başında bu ihtimal yüzde 50’den yüzde 20’ye düştü. Analistler şimdi faiz indirimi için en muhtemel ay olarak Eylül ayını işaret ediyor.

RBA bu hafta başında faiz oranlarını mevcut seviyesinde tutsa da faiz artırımı ihtimali göz ardı edilmedi. Lider Bullock’un yorumları piyasanın daha önceki faiz indirimi beklentilerine şüphe düşürerek UBS’nin ilk faiz indirimi varsayımını Ağustos’tan Kasım’a revize etmesine yol açarken, Capital Economics tahminini Mayıs’tan Ağustos’a kaydırdı.

Başkan Bullock, Merkez Bankası’nın 2026 yılına ilişkin öngörülerindeki belirsizliklere de değindi. Ekonomi beklenen çizgiyi izlese bile enflasyonun dört yıl boyunca hedef aralığının dışında kalmasının beklendiğini kaydetti. RBA, son dönemde iki yılın en düşük seviyesi olan %4,1’e düşen enflasyonun, 2025 yılı sonunda hedef aralığına düşeceğini ve 2026’da %2,5 orta noktasına ulaşacağını öngörüyor.

İlgili bir gelişmede, Yeni Zelanda Merkez Bankası (RBNZ) da daha fazla faiz artırımına ilişkin spekülasyonlarla karşı karşıya. ANZ, Şubat ve Nisan aylarında iki ek faiz artırımı öngördü. Piyasa şu anda 28 Şubat’taki bir sonraki RBNZ politika toplantısında %38’lik bir faiz artışı olasılığını fiyatlıyor; bu, bir hafta önce görülen ihmal edilebilir olasılığa göre önemli bir değişiklik.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zeka desteğiyle oluşturulmuş, tercüme edilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu