Haber

Bakan Özhaseki: Altın madeninde kirlilik olmadı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Ticaret Odası çalışma toplantısına katılarak, Erzincan’daki altın madenindeki heyelanı anlattı. Özhaseki, “Oradaki tehlikeli atıkların Fırat’a ulaşıp ulaşmadığı konusu çok önemli. Çok şükür bu güzel bir haber; şu ana kadar herhangi bir kirlilik ya da korktuğumuz bir olayla karşılaşılmadı.”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Ticaret Odası’nda düzenlenen çalışma toplantısına katıldı. İmar ve yapı komitesi üyelerinin katıldığı toplantıda konuşan Özhaseki, Erzincan’daki altın madeninde meydana gelen ve 9 kişinin hayatını kaybettiği toprak kaymasını anlattı. Özhaseki, “Dün yaşanan İliç’le ilgili birkaç söz söylemek istiyorum. Hepimizi derinden üzdü ve hala bu konuda büyük bir çalışma yapılıyor. İçişleri Bakanımız ve Enerji Bakanımız şu anda görevde. Erzincan. Muazzam bir kitlenin yer değiştirdiği ortam. Tabii şu anda 9 kardeşimiz de orada.” Müthiş bir arama çabası var. Tarama operasyonu var. Oradaki tehlikeli atıkların Fırat’a ulaşıp ulaşmadığı konusu çok önemli. Bütün teknik imkanlarımız bölgeye sevk edildi. Araçlarımız da orada. Analiz laboratuvarlarımız orada. Biz de oradan numune alıp bağımsız laboratuvarlara gönderiyoruz. İster toprak olsun ister su. Tanrıya şükür, bu iyi bir haber; şu ana kadar herhangi bir kirlilik ya da korktuğumuz bir olayla karşılaşılmadı. Ancak anlık olarak takip ediyoruz. İnşallah bu takipler ve orada aldığımız tedbirler hepimizi korkulacak bir şey olmadığına inandırmıştır. Ancak titizlikle takip etmeye devam edeceğiz” dedi.

“ARKADAŞLAR TAM 307 BİN VAKIFLI KONUT VAR”

Bakan Özhaseki, “Yaşadığımız bu güzel Anadolu coğrafyası dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri. On bin nüfuslu şehirlerimiz var. Orada tarihi binalarımız var. Bu şehirlerin altyapılarıyla geleceğe hazırlanması gerekiyor. ve üst yapı ile içinde yaşayan insanların daha keyifli bir yaşam sürmesini sağlayacak her türlü ortam dikkate alınmalıdır.” Bu da bizim görevlerimiz arasındadır. Bildiğiniz gibi yaklaşık bir yıl önce çok uzun süren ve yüzeye çok yakın, 9 saat arayla iki deprem yaşadık. İlk etapta yapılan hesaplamalarda zararın 104 milyar dolar olduğu görülüyor. AFAD’ın hak olarak belirlediği konut sayısı 390 bin arkadaşlar. Şu anda 390 bin konutu bir an önce yapmamız gerekiyor. Evlerinin dışında konteynerlerde yaşayan 300 bine yakın aile var. Aynı sayıda aileye kira yardımı yapılıyor. Şu ana kadar 307 bin konut ya ihale sürecinde ve bugüne kadar yapılması gerekiyor ya da temelleri atılıyor. Konut var arkadaşlar. Yaklaşık 2 milyar avroluk bir kaynak sağladık ve o bölgelerdeki tüm şehirlerimizin altyapısına ayırdık. Bu haziran ayında başlayacağını düşünüyorum ve umarım bir yıl sürmez. Su, kanal, arıtma tesisi, kanal suyu vb. gibi şeyleri sıfırdan yapacağız. Şu ana kadar 30 binin üzerinde konutun teslimini gerçekleştirdik. Önümüzdeki günlerde de devam edecek. “Önümüzdeki ay sonuna kadar 75 bin konutu teslim etmiş olacağız” dedi.

selcukluhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu