Sağlık

Bu Mantarları Asla Yememelisiniz: Türkiye’de Yetişen ve Zehirli Olan Mantar Çeşitleri

Zehirli mantarlar her ne kadar çok olmasalar da tüketildikleri vakit insanları mevte kadar sürükleyebilen önemli tesirlere sahip olabilirler. Bu nedenle de zehirli mantarların tüketimi önemli bir bahistir. Biz de sizler için ülkemizde yetişen zehirli mantar çeşitlerini derledik.

Ağulu mantar

Bu mantar yumurta sarısı üzere bir renge sahip olan, üzeri yağlı bir yapıda bulunan ve ortaları birleşik olan bir zehirli mantar çeşididir. Ağulu mantar ülkemizde yetişen cüce kız mantarı ile sık sık karıştırılabilir. Ağulu mantar, yaz başında yetişmeye başlar ve sonbaharın sonuna kadar yapraklı ağaçların kütüklerinde görülebilir. Ağulu mantar zehirlenmesinde görülen belirtiler ise şu biçimdedir; 

  • Şiddetli mide bulantısı

  • Kusma

  • İshal

  • Karın ağrısı

  • Terleme

  • Görme bulanıklığı

  • Bradikardi

Amanita pantherina

Bu mantar çeşidi de tekrar ilkbahar aylarında yetişmeye başlar ve sonbahar aylarının sonuna kadar görülebilir. Büyük ve gösterişli bir yapıya sahip olan bu mantar tıpkı vakitte hoş kokusu ile dikkat çeker. Fakat kokusu sizi yanıltmasın. Yendiği vakit önemli tesirler gösterebilen amanita pantherina hayli zehirli bir yapıya sahiptir.

Ölüm meleği mantarı

İsmi vefat meleği olan bu mantar çeşidi ülkemizde köygöçüren olarak da isimlendirilir. Birebir vakitte bu mantar ülkemizde birçok kişinin vefatına de neden olmuştur. Ülkemizin yanı sıra dünya genelinde de ölümcül mantar zehirlenmelerinin %90’ına vefat meleği mantarı neden olur. Bu mantar yendikten sonraki 8-12 saat ortasında birinci belirtilerini göstermeye başlar ve 3-4 gün içerisinde ise karaciğer ve böbrek metabolizmasının çökmesine neden olur. Bu mantarın zehrini yok edecek rastgele bir panzehir ise daha maalesef ki bulunamadı.

Sinek mantarı

Topraktan bir yumurtanın içindeymiş üzere görünen ve bir top halinde çıkan bu mantar çeşidi de tekrar zehirli mantar cinslerinden bir adedidir. Sinek mantarı yendikten sonra yarım saat ile 3 saat ortasında birinci zehirlenme belirtilerini göstermeye başlar. Belirtiler ise şu biçimdedir;

  • Şiddetli bağırsak ağrısı

  • Mide ağrısı

  • Kısmi felç

  • Nefes darlığı

  • Halüsinasyon görme

Şeytan mantarı

Şeytan mantarı ülkemizde Karadeniz bölgesinde görülür. Şeytan mantarının tesiri ise en çok sindirim sistemi üzerinde görülür. Dünya üzerinde en çok mevte neden olan mantar çeşitlerinden bir tanesi şeytan mantarıdır.

Yalancı dede mantarı

Yenildiği vakit ölümcül olabilen yalancı dede mantarı Avrupa’nın birçok yerinde ve Asya’nın ise makul bölgelerinde yer alır. Bu mantar çeşidinin içerisinde amatoksin isimli zehir bulunur. Dede mantarı isimli yenilebilen mantara çok benzeyen bu mantar çeşidi tüketildiğinde önemli yan tesirler gösterir. Yalancı dede mantarının zehirlenme belirtileri ortasında ise şiddetli karaciğer toksisitesi bulunur. Bu belirtiye rağmen bir tedavi kısa mühlet içerisinde uygulanmazsa yalancı dede mantarı ölümcül sonuçlara neden olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu