İş

Emtia piyasasında geçen hafta güçlü bir dalgalanma yaşandı

Emtia piyasasında geçen hafta yön arayışının hakim olduğu güçlü bir dalgalanma yaşandı.

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırımlarının sona erebileceği beklentisi, küresel ekonomik aktiviteye ilişkin süregelen endişeler, üretim beklentileri ile iklim ve hava koşullarına bağlı faktörler geçtiğimiz hafta emtia piyasasında öne çıkan unsurlar oldu.

ABD Merkez Bankası’nın faiz kararı ve Fed Lideri Jerome Powell’ın açıklamalarının piyasa beklentileriyle uyumlu olması piyasalarda risk iştahını artırdı.

Fed, politika faizini beklentiler dahilinde yüzde 5,25-5,50 seviyesinde sabit tutarken, bankadan yapılan açıklamada son göstergelerin ekonomik aktivitenin üçüncü çeyrekte “güçlü” bir hızda büyüdüğüne işaret ettiği belirtildi.

Bankanın politika kararının ardından düzenlenen basın toplantısında Fed Lideri Jerome Powell, enflasyonu yüzde 2 hedefine düşürmede kararlı olduklarının altını çizerek, ek para politikası sıkılaştırmasının kapsamı ve politikanın ne kadar süreceği konusunda kararlar alacaklarını açıkladı. gelen verilere ve gelişen görünüm ve risklere bağlı olarak kısıtlayıcı olmaya devam ediyor.

Geçtiğimiz hafta değerli metallerde karışık bir seyir gözlendi.

Altın fiyatları haftayı yüzde 0,6, paladyum yüzde 0,3, gümüş fiyatları yüzde 0,4 ve platin fiyatları ise yüzde 2,9 artışla tamamladı. Fed’in şahin politikalarının sona erebileceği beklentisiyle küresel piyasalarda risk iştahı artarken, altına olan talep azaldı.

ABD’de beklentilerin altında gerçekleşen istihdam artışı, ülkedeki sıkı işgücü piyasasının gevşemeye başladığına işaret ederken, ABD Merkez Bankası’nın varlık fiyatlarında faiz artırımına gideceği beklentisiyle tahvil faizlerindeki düşüş, yükselişe neden olabilir. sona gelindiğinde gümüş fiyatları desteklendi.

???????Küresel ölçekte otomobil fiyatlarının düşeceğine ilişkin endişeler paladyum fiyatlarını aşağı yönlü etkiledi.

Enerji tarafında da karışık bir trend göze çarpıyor

Geçen hafta enerji emtialarında da karışık bir eğilim belirgindi.

Brent petrol fiyatları haftayı yüzde 4,2 değer kaybıyla kapatırken, New York Ticaret Borsası’nda işlem gören doğalgaz fiyatları haftayı yüzde 11,1 artışla tamamladı.

Amerikan Petrol Enstitüsü, ülkedeki ham petrol stoklarının 774 bin varil arttığını açıkladı. Piyasa beklentisi stokların 1,2 milyon varil artacağı yönündeydi. Ülkede petrol talebinin azaldığını gösteren veriler fiyatlardaki yükselişi sınırladı.

Değişen hava tahminleri doğal gazdaki hareketin arkasındaki ana etken olmaya devam etti.

Ana metallerde genel olarak yükseliş eğilimi gözlendi.

Geçtiğimiz hafta bakırda yüzde 0,9, kurşunda yüzde 0,1, alüminyumda yüzde 1,5, çinkoda yüzde 2,5 oranında artış yaşanırken, nikelde yüzde 1,5 oranında düşüş yaşandı.

Bakır fiyatları, Fed’in faiz oranlarında zirveye ulaşmış olabileceği beklentilerinin artmasıyla yükseldi. Hollanda merkezli madencilik şirketi metal ve mineral üreticisi Nyrstar’ın iki madenini kapatacağını açıklamasının ardından artan arz endişeleri nedeniyle çinko fiyatları yükseldi.

Alüminyum arzındaki dalgalanmalar, Şanghay Metal Piyasası’nın (SMM), Çin’in kuzeybatısındaki Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki bir alüminyum izabe tesisinin elektrik kesintisi sonrasında üretimini azaltmaya hazırlandığını bildirmesiyle de öne çıktı.

Küresel talebe ilişkin kaygılar nikel fiyatları üzerinde baskı oluşturuyor.

Kakao fiyatları yeniden zirveye çıktı

Geçen hafta tarım emtialarında da karışık bir eğilim gözlendi.

Haftayı Chicago Ticaret Borsası’nda işlem gören buğdayda yüzde 0,4 kayıp, mısırda yüzde 0,6 kayıp, soya fasulyesinde yüzde 2,6 artış, pirinçte ise yatay bir seyirle tamamladı.

Dolar endeksi haftalık bazda düşüş yaşasa da buğday fiyatları üzerinde baskı oluşturmaya devam etti ve söz konusu üründe talep kaygıları devam etti.

Petrol fiyatlarındaki düşüş ve üretim iddialarındaki artış mısır fiyatlarında değer kaybına neden oldu. Mısır, biyodizel üretiminde kullanılan hammaddelerden biri olduğundan, petrol fiyatlarındaki değişiklikler üreticilerin mısır talebinin artmasına veya azalmasına neden olmaktadır.

Brezilya’da olumsuz hava koşulları nedeniyle soya fasulyesi fiyatları arttı.

ABD’de faaliyet gösteren Intercontinental Exchange’de işlem gören pamuğun fiyatları yüzde 5,6 düşerken, kahvede yüzde 6,2, şekerde yüzde 1,6, kakaoda ise yüzde 1,3 artışla ton başına 3 bin 906 dolara yükseldi.

ABD Tarım Bakanlığı’nın (USDA) üretim varsayımlarına göre dünya pamuk üretimi varsayımları bir önceki aya göre 210 bin artarak 112,6 milyon balyaya ulaştı. Pamuk, üretim taleplerinin artmasıyla birlikte değer kaybetti.

Kahvede de arz kaygısı ön plana çıktı. Vietnam Genel Gümrük Bakanlığı 28 Ekim’de Vietnam’ın kahve ihracatının bu yılın dokuz ayında yüzde 9,5 oranında düştüğünü bildirdi. Ayrıca Vietnam’ın kahve hasadının bu yıl yüzde 7’den fazla azalması bekleniyor.

Şeker piyasasında üretim açığı olacağına dair beklentilerin artması fiyatların artmasına neden oldu. Uluslararası Şeker Örgütü (ISO), 2023/24 döneminde 2,12 milyon tonluk üretim açığı oluşacağını tahmin ediyor. Dünya şeker üretiminin 174,8 milyon tona ulaşmasının beklendiği belirtildi. Hindistan’ın şeker üretimi beklentileri de düştü. Tayland’da kuraklık nedeniyle şeker tedariğine ilişkin endişeler öne çıktı.

Kakao pazarı ise Fildişi Sahili ve Gana’daki üretimin düşük olması nedeniyle 2023/24 döneminde küresel açık beklentisinden destek almaya devam etti.

habercat.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu