Haber

İpek Kozası Sergisi Yalova’da Açıldı

İpek Kozası Sergisi Yalova’da açıldı

YALOVA – Yalova İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün düzenlediği kursa katılan öğrencilerin eserlerinin yer aldığı İpek Koza Sergisi törenle açıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı Meral Evcin Özdemir’in verdiği kursu tamamlayan 12 kursiyerin, unutulmaya yüz tutmuş klasik el sanatlarından ipek kozası üzerine yaptığı çalışmaların yer aldığı stant, Yalova Halil İnalcık’ta açıldı. Kültür Merkezi. Serginin açılış kurdelesi Vali Hülya Kaya, Kültür ve Turizm Müdürü Ziya Karatekin, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Cengiz Göktürk, Doğa Koruma Milli Parklar Şube Müdürü Nevzat Alğan ve Kent Konseyi Başkanı Mustafa Kandemir tarafından kesildi.

Daha sonra Vali Kaya ve beraberindekiler sergiyi gezerek çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Vali Hülya Kaya, 7 yıl kursa katılarak izin almaya hak kazanan Saliha Ülger’e belgeyi sundu.

Kursiyerlerin başarılı çalışmalara imza attığını belirten Vali Kaya, “Burada 12 kursiyerimizin elleriyle çok güzel eserler ortaya çıktı. Bunlar olağanüstü çalışmalar. Halk Eğitiminin her dersine önem veriyoruz ama bu yaygınlaştırma meselesi, Unutulmaya yüz tutmuş sanatın öğretilmesi ve gelecek nesillere aktarılması.” Açılan kurslarımıza daha fazla önem veriyoruz. Onun için burada el veren hocamızın bu kursu daha da yaygınlaştırmasını istiyoruz ki daha çok hanımefendi ve beyefendi bu kurslardan yararlansın. Karşı konulmaz güzel eserler ortaya çıkmasını, sanatımızın devam etmesini istiyoruz.

Buranın coğrafi özelliklerinden dolayı en kaliteli ipek kozası Yalova’da yetiştirilmektedir. Dolayısıyla buradaki sanatçılarımız bundan faydalanıyor. Hem sanatçımıza hem de kursiyerlerimize çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum. “Yalova’nın bu noktada bir marka değeri olduğunun bir kez daha altını çizmek isterim” dedi.

Kursun usta eğitmeni Meral Evcin Özdemir, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün desteğiyle 2012 yılından bu yana Yalova’da kurs açtıklarını anlattı. 146 saatlik kursun sergisini düzenlerken aynı zamanda 2024 yılında açacakları kursun hazırlıklarını da yaptıklarını belirten Özdemir, en iyi kozaların Yalova ve çevresi başta olmak üzere Marmara Bölgesi’nde yetiştiğini vurguladı. Amaçlarının unutulmaya yüz tutmuş sanatları yeniden canlandırmak olduğunu sözlerine ekleyen Özdemir, “Her yıl çıtamızı ve eğitim seviyemizi yükseltiyoruz. Her geçen yıl daha kaliteli ve nitelikli öğrencilerimiz oluyor ve onlar bilerek geliyorlar. Çünkü biz öğretiyoruz.” Onlar nasıl balık tutacaklar. Bizden sonra organizasyon işlerinde çalışıyorlar, mal üretiyorlar. Bu bizi mutlu ediyor. Amacımız hem çırak yetiştirmek hem de ekonomiye katkı sağlamak” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu