İran yargısı, zorunlu başörtüsü yasasını ihlal edenlerin cezalandırılacağını açıkladı
İran Yargı Lideri Gulam Hussein Muhsini Ejei, zorunlu başörtüsü kuralına aykırı hareket edenlerin müsamaha gösterilmeden cezalandırılacağını söyledi.
İran’ın yarı resmi Fars Haber Ajansı’nın haberine göre İsfahan vilayetinde düzenlenen bir toplantıda konuşan Ejei, bazı kadınların ülkedeki zorunlu başörtüsü kuralına karşı davranışlarını eleştirdi.
Başörtüsü kuralına aykırı hareketin “vatan düşmanlığıyla eş değer” olduğunu savunan Ejei, “Bu faillerin tespit edilip tutuklanması halinde yargı konuya özel bir şekilde yaklaşacaktır” dedi. söz konusu.
Ejei, bu işin içinde kim olursa olsun hiçbir müsamaha gösterilmeden yargılanıp kararlı bir şekilde cezalandırılacağını söyledi.
İran İçişleri Bakanlığı da dün, zorunlu başörtüsü maddesine yönelik davranışı hedef alan bir açıklama yayınladı.
Tesettürün “İran milletinin medeniyet temellerinden biri” ve “İslam Cumhuriyeti’nin pratik ilkelerinden biri” olarak nitelendirildiği açıklamada, “Dini ilke ve kurallarda herhangi bir tepki ve hoşgörü olmamıştır ve olmayacaktır” denildi. ve geleneksel değerler.” kelimeler yer aldı.
Bakanlık, yargı ve diğer ilgili kurumların hukuka aykırı hareket edenlerle ilgileneceğini ve ihlallere izin vermeyeceğini bildirdi.
İran’da gösteriler ve başörtüsü zorunluluğu
13 Eylül 2022’de Tahran’da “ahlak polisi” olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Emini’nin 16 Eylül’de ölümü ülke hükümetine karşı protestoları ateşledi. Gösterilerde yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.
Emini’nin ölümünün ardından başlayan protestolar, 1979’dan beri uygulanan zorunlu başörtüsü yasasının gevşetilmesi taleplerini yeniden gündeme getirdi.
İran’da İyiliği Emretme ve Kötülüğü Önleme Merkezi Sözcüsü Ali Hanmuhammedi, 5 Aralık 2022’de yaptığı açıklamada, eleştirilerin amacı olan İrşad devriyelerinin görevinin sona erdiğini ve başörtüsü uygulamasının kaldırılabileceğini belirtmişti. “daha modern yöntem ve teknolojileri kullanmaya devam edin.”
Bu süreçte ülkede başörtüsü kurallarına uymayan bazı kadınların görüntüleri sosyal medyada yer aldı. Ancak zorunlu başörtüsü şartına uymadığı tespit edilen bazı işletmelerin kapatıldığı haberi ülke medyasına yansıdı.
İran Cumhurbaşkanı Ayetullah Ali Hamaney, 4 Ocak’ta yaptığı konuşmada, ülkedeki zorunlu başörtüsü kurallarına tam olarak uymayan kadınların “dindarlık ve rejim karşıtlığı” ile suçlanmaması gerektiğini söyledi.