Haber

İtalya, Akdeniz’de 500’den fazla göçmeni kurtaran iki STK gemisine limanlarını açtı

İtalya, Akdeniz’de kurtarılan 500’den fazla düzensiz göçmenle açık denizde bekleyen sivil toplum kuruluşlarına (STK) iki güvenli liman daha tahsis etti.

Fransa merkezli Sınır Tanımayan Doktorlar STK’sı Twitter hesabından, Akdeniz’de farklı operasyonlarda kurtarılan 248 göçmen için Geo Barents gemisinin İtalya’nın Salerno limanını açtığını ve göçmenlerin buraya tahliye edileceğini bildirdi.

ANSA ajansının haberine göre Bari limanı, Almanya merkezli SOS Humanity STK’sına ait Humanity-1 gemisi tarafından kurtarılan 261 göçmen için tahsis edildi. Humanity-1 gemisinin Bari’ye doğru yola çıktığı ve göçmenleri oraya bırakacağı kaydedildi.

İtalyan yetkililer, sabah saatlerinde Almanya merkezli STK Louise Michel’in aynı isimli teknesiyle kurtarılan 33 göçmen için Lampedusa adasını güvenli liman olarak tahsis etti.

Böylece son haftalarda STK gemileri için ‘kapalı liman’ politikası uygulayan İtalya, bir günde 3 gemide toplam 542 göçmenin kendi limanlarında tahliyesine izin verdi.

Ekim ayında İtalya’da göreve başlayan Giorgia Meloni liderliğindeki sağcı koalisyon hükümeti, STK gemilerinin İtalya’ya yanaşmasını önlemek için Kasım ayında “kapalı liman” politikasını uygulamaya başladı. Bu politika nedeniyle İtalya ile Fransa arasındaki ikili ilişkiler gerilmişti. Fransa, İtalya’nın limanlarını STK gemilerine açmamasına tepki göstermişti.

Akdeniz’de düzensiz göç sorunu

İtalya, Malta ve Libya’nın ortasında yer alan Akdeniz bölgesi, son yıllarda Afrika’dan Avrupa’ya geçişte sıklıkla kullanılan sistematik olmayan göç yollarından biri olarak öne çıkıyor.

Deniz ve hava koşullarının yeterli olduğu günlerde ise söz konusu güzergâh üzerindeki göç faaliyeti daha da yoğunlaşmaktadır.

Denizden yardım isteyen düzensiz göçmenleri Avrupalı ​​devlet yetkilileri yerine çoğunlukla Avrupalı ​​sivil toplum kuruluşları kurtarıyor. Söz konusu STK’lar zaman zaman kurtardıkları düzensiz göçmenleri AB üye ülkelerinin ‘güvenli sığınak’ sağlayamaması nedeniyle tahliye etmekte zorlanıyor.

Akdeniz’i geçebilen ya da kendi imkanlarıyla kurtarılan göçmenlerin Avrupa’ya ilk ayak bastıkları yer İtalya’nın Kuzey Afrika’ya en yakın kara parçası olan Lampedusa Adası.

Her yıl çok sayıda düzensiz göçmen, Akdeniz’i geçmeye çalışırken teknelerin alabora olması veya teknelerin aşırı kalabalık olması nedeniyle hava ve su eksikliği nedeniyle hayatını kaybediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu