Haber

Ogün Samast kimdir, kaç yaşında? Ne zaman hapse girdi? Ogün Samast’ın son hali!

Ogün Samast Kim olduğunu ve kaç yaşında olduğunu merak ederken, Samast’ın ne zaman cezaevine konulduğu ve Ogün Samast’ın şu anki durumu gündeme geliyor. Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’i öldürmek suçundan tutuklanan ve cezaevindeyken tutuklanan Ogün Samast’ın kim olduğu araştırılıyor. Ogün Samast kimdir, kaç yaşında? Ne zaman hapse girdi? Ogün Samast’ın son hali! Detaylar haberimizde…

OĞUN SAMAST KİMDİR?

Ogün Samast, 28 Haziran 1990’da İstanbul Üsküdar’da doğdu. 19 Ocak 2007’de gazeteci Hrant Dink’i İstanbul’un Osmanbey ilçesi Halaskargazi Caddesi’ndeki Agos Gazetesi binası önünde öldüren kişidir. Samast’ın ailesi Trabzon’un Düzköy ilçesindendir. Anne ve babası birbirinden ayrı yaşıyordu. Ortaokul mezunu olan Samast, ailesi tarafından “sakin ve uysal” olarak tanımlanırken, arkadaşları arasında “saldırgan ve kavgacı” olarak anılırken, gittiği yerel futbol takımından da bu nedenle uzaklaştırıldığı bile söyleniyor. bu saldırgan tutumdan dolayı.

OGÜN SAMAST NE ZAMAN CEZAEVİNDEDİR?

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesiyle ilgili davaya bakan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Dink’in katili Samast’ın olay sırasında 18 yaşının altında olması nedeniyle dosyasının ayrılarak cezaevine gönderilmesine karar verdi. İstanbul Nöbetçi Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’ne sevk edildi. Mahkeme, 6008 sayılı “Terörle Mücadele Kanununda ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun” 8’inci maddesinde yer alan karar ve kanunun 4’üncü fıkrasına eklenen bent uyarınca Samast hakkındaki dava dosyasını çocuk mahkemesine gönderdi. CMK’nın 250. elemanı.

İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi, 25 Temmuz 2011’de Samast’ı “Hrant Dink’i kasten öldürmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme heyeti, Ogün Samast’ın olay tarihinde 16 yaşından büyük ve 17 yaşından küçük olduğunu belirtti. Mahkeme, Samast’ın cezasını üçte bir oranında indirim yaparak 21 yıl 6 aya indirdi. Mahkeme, Samast’ı “ruhsatsız silah taşımak” suçundan 2 yıl hapis ve 900 TL para cezasına çarptırırken, olay tarihindeki yaşını da dikkate alarak 1 yıl hapis cezasına çarptırdı. 4 ay hapis ve 600 TL para cezasına çarptırıldı.

Öte yandan Samast, cezaevinde gardiyanlara saldırdığı gerekçesiyle Silivri 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nce hakkında açılan dava kapsamında 5 yıl 1 ay 13 gün hapis cezasına çarptırıldı.

OĞUN SAMAST’IN SON DURUMU

HRANT DİNK OLAYI NEDİR?

Genel yayın yönetmenliğini yaptığı Agos gazetesinin Şişli Halaskârgazi Caddesi üzerindeki binası önünde 19 Ocak 2007 günü saat 15.00 sıralarında silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti.

HRANT DİNK KİMDİR?

1954 yılında Malatya’da doğan Hrant Dink, anne ve babasının ayrılmasının ardından iki erkek kardeşiyle birlikte Gedikpaşa’daki Ermeni Protestan Kilisesi’nin anaokulunda yatılı olarak yaşamaya başladı. Hrant Dink, ilköğrenimine bu kiliseye bağlı İncirdibi İlkokulu’nda devam etti ve yazlarını okulun Tuzla’daki kampında geçirdi; Ortaokulu Bezciyan’da, liseyi Üsküdar’daki Surp Haç Tıbrevank Yatılı Okulu’nda okudu. Şişli Lisesi’nden mezun olan Dink, ilkokulda tanıştığı Rakel Yağbasan ile evlendi. Adını mahkeme kararıyla “Fırat” olarak değiştiren Hrant Dink, bir süre eşi Rakel Dink ile birlikte büyüdüğü Tuzla Çocuk Kampı’nın işletmesini devraldı.

Hrant Dink

5 Nisan 1996’da Türkçe-Ermenice ilk sayısıyla İstanbul’da yayın hayatına başlayan Agos Gazetesi’nin kurucusu ve genel yayın yönetmeni olarak görev yapan Dink, aynı zamanda çeşitli gazetelerde köşe yazarlığı yaptı. 13 Şubat 2004 tarihli Agos Gazetesi’ndeki yazısı nedeniyle bazı çevrelerce hedef gösterilen, ardından hakkında Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açılan Dink, 7 Ekim’de 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. 2005. Bu dönemde yoğun eleştirilere maruz kalan ve davalarla karşı karşıya kalan Dink, gazetedeki köşesinde tehditlere maruz kaldığını belirterek yaşadıklarını kaleme aldı. Dink, kurucusu ve genel yayın yönetmeni olduğu Agos Gazetesi’nin yakınındaki bir bankadan ayrıldıktan sonra 19 Ocak 2007’de Halaskargazi Caddesi’nde Ogün Samast tarafından öldürüldü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu