Ekonomi

TZOB Başkanı: Bakliyatta üreticiyi memnun edecek fiyatlar oluşturulmalı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, “Baklagillerde ülkemizin arz güvenliğinin ve üretimin sürekliliğinin sağlanmasının yolu, piyasada üreticiyi memnun edecek fiyatın oluşturulmasından geçmektedir.” söz konusu.

Bayraktar, 10 Şubat Dünya Bakliyat Günü’nde yayınladığı videolu açıklamasında, baklagillerin dünyada 2 milyardan fazla insan için değerli bir protein kaynağı olduğunu söyledi.

Baklagillerin toplam dış ticaret maliyeti 30,6 milyar dolar olan bir ürün grubu olduğunu belirten Bayraktar, dünya baklagil üretiminde yüzde 28,8 payla Hindistan’ın ilk sırada yer aldığını, Türkiye’nin ise bu üretimde yüzde 1,3 civarında paya sahip olduğunu söyledi. . Aldığını bildirdi.

Türkiye’de en çok üretilen baklagillerin nohut, kuru fasulye ve mercimek olduğu bilgisini veren Bayraktar, ekim alanlarının azaldığına dikkat çekti.

Bayraktar, bunun üretimde yüzde 34,8 oranında düşüşe neden olduğuna dikkat çekerek, “Tarım ve Orman Bakanlığı’nın girişimleriyle 2016 yılı FAO tarafından ‘Uluslararası Bakliyat Yılı’ ilan edildi. Baklagillerde ekim alanları artırılırken bazı ürünlerde istenilen seviyeye ulaşılamadı.” “Şu anda yeşil mercimekte üretim açığı yüzde 49, kırmızı mercimekte ise yüzde 43.” dedi.

“Piyasalarda tavan fiyat uygulamasına geçilmeli”

Alternatif protein kaynağı olan baklagillerin üretiminin artırılması ve ithalatının terk edilmesi gerektiğini vurgulayan Bayraktar, tüketicilerin ucuz gıdaya ulaşabilmesi için üretici ile tüketici arasındaki uçurumun kapatılmasının önemli olduğunu belirtti. Bayraktar şu değerlendirmeyi yaptı:

“Son araştırmamızda bakliyatta da bu açığın açıldığı görülüyor. Üreticide 17,5 lira olan kırmızı mercimek 47 liradan, 29,5 lira olan nohut 76 liradan satılıyor, kurusu 76 liradan satılıyor.” Piyasada 29 lira olan fasulye 85 liradan, 26 lira olan yeşil mercimek ise 64 liradan satılıyor.Bu tür temel gıda ürünleri için yasal düzenleme yapılmalı, tavan fiyat getirilmeli. pazarlarda.”

“Tohum desteği artarak devam etmeli”

Baklagillere verilen prim desteğinin artırılması gerektiğini belirten Bayraktar, şöyle konuştu:

“Baklagil üretiminin artması, ülkemizi önce kendi kendine yeten, sonra da ihracatçı bir ülke haline getirecektir. Bu nedenle üretim planlamasında bakliyatın öncelikli ürün grubuna dahil edilmesi gerekiyor. Bakliyatta prim desteği kilo başına 50 kuruş olarak veriliyor. Hedefe uygun olabilmek için desteğin mevcut şartlara göre arttırılması gerekiyor.Baklagillerde ülkemizin arz güvenliği ve üretimin artması “Sürekliliğini sağlamanın yolu üreticiyi memnun edecek fiyat oluşturmaktan geçiyor” Marketin içinde. Bu nedenle hasat dönemine yakın bakliyat ithalatının yapılmaması ve piyasanın istikrarının bozulmaması gerekiyor. Daha önceki yıllarda uygulanan nadasa dayalı üretim uygulamasına yeniden başlanmalı, sertifikalı tohum kullanımı yaygınlaştırılmalı ve tohum destekleri artarak devam etmelidir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu