Ekonomi

Gözler asgari ücrette! İşte artış hesaplaması

Minimum fiyatın ne kadar olacağı da yeni yıl öncesinde milyonlarca çalışanın merak ettiği ve merak ettiği konular arasında yer alıyor.

Asgari fiyat toplantısı öncesi masaya yatırılacak ilk sayı da merak konusu oldu.

Aralık ayı sonunda kesin olarak gerçekleşecek asgari fiyat artışının yüzde kaçı birçok çalışanın gündeminde?

Peki 2024 yılında taban fiyat ne olacak?

Yeminli Mali Müşavir Muhammet Bayram, Haber7’ye yaptığı açıklamada, yeni asgari ücret artış oranı beklentisinin yüzde 40 olduğunu belirtti.

2024 YILINDA ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Hedeflenen enflasyona göre artışın bu yıl değil 2025 yılında uygulanabileceğini belirten Bayram, 2024 yılında baz fiyatın iki kat artırılacağını ve bu artışların enflasyonun üzerinde olacağını iddia ettiklerini belirtti. Hedeflenen enflasyon oranındaki artışın öngörülebilirliği artırdığına dikkat çeken Bayram, enflasyonda beklenen yüksek artış nedeniyle bunun 2024 yılı için mümkün olmayacağını söyledi. Kutlama, “Hükümetimiz önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da işçi ve emekçilerin enflasyon altında ezilmesine izin vermeyecektir.”dedi.

İŞTE KURUŞUN ARTIŞ HESABI

6 aylık enflasyon farkının yüzde 38-39 bandında olacağını belirten Bayram, asgari fiyatta yüzde 40’lık bir artış olacağını, bu durumda asgari fiyatın 15 bin 900’e çıkacağını söyledi. Masadaki bir diğer artış oranının da yüzde 50 olacağını söyleyen Bayram, böyle bir durumda taban fiyatın 17 bin 103 lira olarak uygulanacağını ifade etti. Yüzde 50’lik artış olması durumunda devletin patrona ödenen 500 TL matrahını da artırması gerektiğini vurgulayan Bayram, baz fiyat artışının yüzde 40 olma ihtimalinin daha yüksek olacağını söyledi.

MİNİMUM FİYAT NASIL BELİRLENİR?

Asgari fiyat, kanunların gerektirdiği şekilde personel, patron ve hükümetten beş temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Taban Fiyat Tespit Kurulu tarafından belirleniyor.

Komisyon, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından toplantıya çağrılmakta ve yeni taban fiyatın belirlenmesi kapsamında uygulama gereği Aralık ayında dört kez toplanmaktadır.

Başkanlığını Bakanlıkça belirlenen üyelerden birinin yaptığı kurul, en az 10 üyenin katılımıyla toplanır ve oy çokluğuyla karar verir.

Oyların eşitliği halinde liderin bulunduğu tarafın çoğunluğa sahip olduğu kabul edilir.

ŞİMDİKİ MİNİMUM FİYAT NE KADAR?

Asgari ücret, işçi için aylık brüt 13 bin 414 lira 50 kuruş, vergi ve kesintiler indirildiğinde ise net 11 bin 402 lira 32 kuruş olarak uygulanıyor.

Taban fiyatın patrona toplam maliyeti 15 bin 762 lira, bir çalışan için ise 4 kuruş oldu.

Bunun 13 bin 414 lira 50 kuruşunu brüt asgari ücret, 2 bin 79 lira 25 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 268 lira 29 kuruşunu ise işveren işsizlik sigortası primi oluşturdu.

KAYNAK: HABER7

alpuajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu