Sağlık

4-7-8 nefes tekniği işe yarıyor mu? Anksiyete için evde yapılabilecek sakinleştirici nefes egzersizleri!

Dünyaya geldiğimiz andan itibaren doğru nefes almaya başlarken, doğamız gereği zamanla duygusal değişimlerimizin etkisiyle nefes alma alanını değiştirir ve yanlış nefes almaya başlarız. Bahsettiklerimiz sadece nefes almakla ilgili gibi görünse de yaşam kalitesini derinden etkiliyor.

Öfke ve gerginliğin yanı sıra çeşitli hastalıklara da yol açabilen yanlış nefes almayı düzeltmek ve günlük nefes egzersizleri yapmak gerekir. Bu haberimizde sizler için detaylı nefes egzersizleri ve nefes tekniklerine yer verdik, öğrenmek için haberimizi okumaya devam edebilirsiniz!

DOĞRU NEFES NASIL ALINIR?

En doğru nefes alma şekli nefes alırken diyaframı kullanmaktır. Diyafragmatik nefes almaya alıştığımızda derin nefes alamama sorunundan kurtularak kendimizi daha rahat hissedeceğiz.

Diyaframdan nefes aldığınızda karın boşluğunun genişlediğini hissedebilirsiniz. Kaburga hem öne hem arkaya hem de yanlara doğru genişler. Bu sayede akciğer tam kapasitesini kullanır. Vücudumuz için gerekli olan oksijeni alarak besinlerin daha kolay kullanılabilir enerjiye dönüştürülmesini sağlarız.

DOĞRU NEFES TEKNİKLERİ

  • Büzülmüş dudak eğitimi özellikle efor gerektiren egzersizlerde işinizi kolaylaştıracak bir nefes egzersizidir. Vücudunuzu rahatlattıktan sonra öncelikle burnunuzdan yavaş yavaş iki derin nefes almanız gerekiyor. Daha sonra dudaklarınızı büzüp “o” şeklini alıp yavaşça nefes vermelisiniz. Başlangıç ​​aşamasında 4-5 tekrar makuldür.

  • Yatarken diyafram nefesi egzersizi yapmak için sırt üstü yatmalı ve başınızın altına bir yastık almalısınız. Nefesinizi daha iyi hissetmek için ellerinizi göğsünüze ve karnınıza koyabilirsiniz. Burnunuzdan yavaşça nefes alırken karın boşluğunuzu genişletmeye çalışın. Nefes verirken karın kaslarınızı harekete geçirip kaburgalarınızın ortasındaki boşluğu kapatmaya dikkat etmelisiniz.

  • Nadi Shodhana Pranayama olarak bilinen nefes tekniğinde burun delikleri dönüşümlü olarak kullanılır. Aç karnına yapılması gereken bu egzersiz sırasında mutlaka oturur pozisyonda olmanız gerekmektedir. Öncelikle sağ ve sol burun deliklerinizi iki parmağınızla kapatmalısınız. Daha sonra sırayla açmalı ve burnunuzdan yavaşça nefes almalısınız. Bu egzersizi 5 dakikadan fazla yapmamanız tavsiye edilir.

  • Simhasana nefesini uygulamak için arkanıza yaslanıp bacak bacak üstüne atmalısınız. Burnunuzdan derin nefes alırken gözlerinizi mümkün olduğunca açmalısınız. Ağzınızı açıp dilinizi çenenize değdirmeye çalışırken boğazınızdaki kasların çalıştığını hissedecek şekilde “hı” demeniz gerekiyor. Bu arada göz kaslarınızı çalıştırmalı ve burnunuzun ucuna dik bakmalısınız. Bu egzersizi diğer nefes egzersizleriyle birlikte 3-4 kez uygulayabilirsiniz.

4-7-8 Nefes Egzersizi

Gün içinde çoğu zaman endişe, endişe, kaygı gibi duygularla uğraşmak zorunda kalıyoruz. Böyle anlarda rahatlamak için çeşitli nefes teknikleri yardımınıza koşabilir. Bunlardan biri de 4-7-8 antrenman tekniğidir. Bu egzersizi yaparken 4’e kadar sayın ve burnunuzdan nefes alın.

Daha sonra nefesinizi tutun, 7’ye kadar sayın ve 8’e kadar sayarken ağzınızdan yavaşça nefes verin. Bunu 7 set halinde yaptığınızda rahatladığınızı ve kaygınızın azaldığını gözle görülür şekilde fark edeceksiniz.

DOĞRU NEFES ALMANIN FAYDALARI

  • Bağışıklık sistemi güçlenir ve hastalıklara karşı direncimiz artar. Çünkü vücudun her bölgesi ihtiyaç duyduğu kadar oksijen alabilir.

  • Ağırlığı kontrol etmek kolaylaşır. Sağlıklı kalma ve ideal kilonuzda kalma şansınız artar.

  • Pürüzsüzlüğün bütünsel hali cilt yapısına yansır. Cilt sağlıkla parlar.

  • Uyku düzenleri çok daha kaliteli hale gelir. Uzun süre uyumanıza rağmen uykuya dalmakta zorluk ya da kendinizi halsiz hissetme gibi sorunlar azalacaktır. Doğru nefes almayı öğrenerek verimli ve ideal bir uyku sistemine geçişiniz kolaylaşır.

  • Yeterli oksijen alan vücut genç ve canlı kalır. Yaşlanma süreci uzar.

  • Hafızanız ve odaklanmanız şaşırtıcı derecede doğru hale gelir. Çünkü doğru nefes alma alışkanlığınız sayesinde anda kalarak gerginlik seviyenizi azaltabilir, o an odaklanmanız gereken konulara kolaylıkla odaklanmanızı sağlar.

  • Doğru nefes almayı alışkanlık haline getirdiğinizde yaratıcılığınızın da arttığını gözlemleyebilirsiniz. Uzun zamandır aklınıza gelmeyen konularda bir anda mükemmel fikirler üretmeye başlayabilir ve aklınıza istediğiniz kadar güzel fikirler gelebilir.

  • Stres, kaygı, depresyon gibi durumları çok daha iyi yönetebilirsiniz. Gerçek nefes almaya doğru ilerledikçe gerginliğinizin azaldığını ve depresyondan uzaklaştığınızı hissedebilirsiniz. Çünkü beden ve ruh sağlığı birbiriyle ilişkilidir. Bedeninizde birçok şey olurken ruhunuz da bu gelişmelere tepkisiz kalmayacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

- -
Başa dön tuşu