Sağlık

Uzman uyardı! Diş yüzeylerinin tam olarak temizlenmemesi tartar oluşmasına neden olur!

Diş yüzeylerinin iyice temizlenmemesi tartar oluşmasına neden olur!

Diş taşının temizlenmemesi diş kaybına yol açabilir.

Uzmanlar, diş yüzeylerinin tamamen temizlenmemesinin tartar oluşumuna neden olduğunu belirterek, diş yüzeyleri tamamen temizlendiğinde tartar oluşumunun minimuma indiğini ya da hiç olmadığını söylüyor.

Periodontoloji Uzmanı Dr., ağız bakımına dikkat etmediği için diş taşı oluşumu yaşayan ve diş taşı temizliği yaptırmış kişilerin, temizlik sırasında diş yüzeyleri hafif çizilebileceği için yeniden diş taşı oluşma ihtimalinin daha yüksek olduğunu vurguluyor. Öğretim Üyesi Kübra Güler, “Temizlik yapılmadığı takdirde tartar daha da birikerek diş eti çekilmesine ve kemik kaybına neden olur, ardından dişler sallanıp çekilmeye başlar” dedi. söz konusu.

Üsküdar Diş Hastanesi Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kübra Güler, diş taşı oluşumu ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

Neden diş taşı üretiyoruz?

Öğr. Üyesi Kübra Güler, tükürükte çeşitli minerallerin bulunduğunu ve bu minerallerin değerli olduğunu belirterek, “Diş yüzeyleri temiz değilse bu mineraller bu birikintilere yapışır ve zamanla birikimle sertleşerek gerçek bir görünüm kazanır. taşa benzer bir yapı.” söz konusu.

Diş eti çekilmesine ve kemik kaybına neden olur

Dr. ayrıca diş yüzeyleri tamamen temizlendiğinde tartar oluşumunun azaldığını veya hiç oluşmadığını kaydetti. Öğretim Üyesi Kübra Güler, “Ancak ağız bakımına dikkat edilmemesi nedeniyle diş taşı oluşumu yaşayan ve diş taşı temizliği yaptırmış bireylerde diş taşı temizliği sırasında diş yüzeyleri hafif çizilebileceğinden tekrar tartar oluşma ihtimali daha yüksektir. “Temizlenmediği takdirde tartar daha da birikerek diş eti çekilmesine ve kemik kaybına neden olur ve ardından destek eksikliği nedeniyle diş sallanır ve çekilir.” dedi.

Dişler nasıl temizlenir?

Diş taşı temizliğinin, kavitron adı verilen elektronik cihazla ya da kretuar adı verilen metal el aletleriyle yapılabileceğini anlatan Dr. Öğr. Üyesi Kübra Güler, “Titreşim yaparak diş yüzeyinden tartarı uzaklaştıran Cavitron, hızlı temizlik sağlıyor ancak dişlerde hassasiyete neden olabiliyor. hassas dişleri olan kişiler. Ayrıca el aletiyle temizlemeye göre diş yüzeyini daha fazla çizer. Kretuar ile temizlik daha uzun sürse de hassasiyet yaratmaz ve diş yüzeylerini daha az çizer. “Diş yüzeylerinde oluşan tartarın miktarına göre diş taşını hangi yöntemle temizleyeceğine hekim karar verir.” söz konusu.

Diş temizliğinin zararı var mı?

Diş taşı temizliğinin diş yüzeylerinde çiziklere ve renk değişikliklerine neden olduğunu belirten Dr., ağız bakımı etkili bir şekilde yapılmazsa diş taşı birikimini artırdığını kaydetti. Öğretim Üyesi Kübra Güler, “Diş etlerine zarar vermez. Temizlenmemesi daha zararlı olduğundan diş yüzeyindeki çizikler göz ardı edilir ve cilalama yapılarak bu çizikler en aza indirilmeye çalışılır.” söz konusu.

 

Diş taşı temizliği hangi aralıklarla yapılabilir?

Dr., 6 ayda bir diş eti hastalıkları uzmanına kontrole gitmek gerektiğini belirtti. Öğretim Üyesi Kübra Güler, “Hekim gerekli görürse diş taşı temizliği yapabilir veya 6 ay daha beklemeyi uygun görebilir” dedi. söz konusu.

Diş taşı temizliği sonrasında nelere dikkat edilmelidir?

Öğretim Üyesi Kübra Güler, etkili ağız bakımına dikkat edilmesinin ve diş arası fırçası ya da doktor tarafından reçete edildiği takdirde ağız sulandırıcı olarak adlandırılan küçük fırçaların kullanılmasının önemine dikkat çekerek, şöyle konuştu: “Diş eti kanaması ilk birkaç gün normaldir, sonrasında diş eti kanaması normaldir. azalacak ve bitecek. Diş taşlarının çıktığı yerde boşluk oluşması normaldir çünkü kaybedilen diş eti eski yerine geri dönmez. Önemli olan bu durumun ilerlemesini önlemektir.” Sanki konuşuyordu.

Kürdanla taşları çıkarmak zararlı mıdır?

Kürdan kullanımının diş etlerine çok zararlı olduğunu ve kullanılmaması gerektiğini kaydeden Dr. Öğretim Üyesi Kübra Güler, “Diş taşları tamamen temizlenmedikçe ve diş yüzeyleri düzeltilmedikçe diş taşı birikimi çok daha artacaktır” dedi. Sözlerini şöyle tamamladı

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

- -
Başa dön tuşu